Читај ми!

Предаја захтева за електронске здравствене књижице ускоро и преко еУправе

23.10.2016 19:33

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Министарство здравља желе да обавесте грађане да ће они који до сада нису поднели захтев за замену старе здравствене књижице за електронску ускоро, а најкасније од средине новембра моћи то да ураде и путем националног Портала еУправа (www.euprava.gov.rs). Подршку ресорним министарствима у овом пројекту пружају Дирекција за електронску управу и Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).

Због огромних редова на шалтерима и реагујући на апеле грађана који стижу министарству, МДУЛС је ово уврстио као хитну иницијативу у свој рад. Овим путем желимо да обавестимо грађане да у овом тренутку више нема потребе да чекају за пријаву замене на шалтерима јер ће у најкраћем року ову услугу моћи да затраже од државе од куће.

Електронска процедура замене постојећих здравствених књижица за картицу здравственог осигурања (КЗО) завршава се у шест једноставних корака:

1. Корисник преко Портала еУправа, након што се улогује или отвори свој налог, одлази на услугу РФЗО Подношење захтева за картицу здравственог осигурања;
2. Корисник пронађе филијалу РФЗО у општини на којој је пријављен и попуни електронски образац за издавање нове књижице;
3. Корисник добија аутоматски генерисану уплатницу од 400 динара за плаћање таксе;
4. Уплатница садржи јединствени позив на број који је неопходно навести приликом плаћања таксе. У овом тренутку она може бити плаћена путем еБенкинга, мБенкинга или одласком на шалтер поште или банке;
5. Када информација о извршеној уплати стигне у РФЗО почиње се са израдом картице здравственог осигурања;
6. Корисник добија обавештење путем СМС-а када може подићи документ у својој филијали РФЗО-а.

Корисници треба да знају да уколико преко њиховог осигурања право на здравствено осигурање остварује још неки члан породице, такса ће бити увећана за још 400 динара по особи. Важно је напоменути да уколико не измире новчану надокнаду за све чланове породице за које су унети подаци, а који се воде на корисника осигурања, корисник ће морати да оде лично у филијалу РФЗО како би комплетирао предају захтева за чланове породице.
Крајњи рок за подношење захтева за издавање нових здравствених исправа је 31.12.2016. и до сада је захтев поднело свега нешто више од трећине грађана Србије.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи