Читај ми!

Плаћање картицама и усвајање закона o еУправи, приоритети еУправе у 2016. години

14.12.2015 15:58

Плаћање картицама и коначно усвајање Закона о електронској управи,као и усвајање модерног закона о општем упраном поступку приоритети су у раду и развоју  еУправе за 2016. годину, закључак је данашњег састанка, на којем су члановима одбора за ИТ и телекомуникације FIC-а (Foreign Investors Council), предочени тренутно стање и Стратегија развоја еУправе у РС.
    
На одржаном састанку, члановима Савета је потврђено да држава жели да чује глас привреде када је развијање еСервиса у питању, као и да се ослања на помоћ привредног сектора на овом пољу.  

Дражен Маравић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе
нагласио је да је приоритет у идућој години обезбеђивање могућности плаћања картицама преко Портала еУправа као и усвајања Закона о еУправи који ће се од јануара наћи на јавној расправи и који ће дефинисати ову област у потпуности.

 - Добре вести су што је најављено да ће Стратегија развоја еУправе бити усвојена, на некој од првих наредних седница Владе. Стигла су нам сва позитивна мишљења и све је спремно за њено усвајање- додао је Маравић.

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу потврдио је да у пробној фази плаћање картицама на Порталу функционише, али да и даље нема званичног одобрења Министарства финансија да се ова услуга пусти у рад. Закон о еУправи је неопходан и он ће нам у многоме помоћи да дефинишемо и унапредимо стање еУправе у Србији, обзиром да тренутно постоји само препорука Владе РС да све Јединице локалне самоуправе и државни органи Национални Портал користе као средство пословања са грађанима и привредом.

 

Дирекција за електронску управу


Чланови одбора за ИТ и телекомуникације Савета странх инвеститора искористили су прилику да изнесу своја очекивања од државе када је у питању еУправа, а то су ефикасна државна управа, подједнак квалитет услуга, један шалтер, повезаност државних органа, креирање нове вредности, транспарентна набавки и јавно приватно партнерство.

Они су подсетили и на занимљиву студију Бостон Консалтинг Групе по којој би улагање у приступ ИТ-а до 2020. годинине створило нових 100 000 радних места, јер коришћење технологије и интернет помаже у описмењавању људи, те се технологија може искористити као добро средство за то  држава треба да размисли о улагањима у ову област.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи