Читај ми!

Е Инспектор – Ударац на сиву економију и корупцију

05.10.2015 14:40

Уместо пред шалтерима и уз помоћ компликованих процедура и гомиле образаца грађани и представници компанија у Србији моћи ће да комуницирају и прате рад и извештаје инспекција у потпуности online. Све ово биће могуће захваљујући захтевном пројекту еИнспектор који је данас свечано представљен у Клубу посланика, а који ће до 2017. године објединити све инспекторате и тако побољшати њихову ефикасност и транспарентност у раду.

Пројекат еИнспектор осмишљен је као одговор на резултате истраживања и анкета, који су од 2011. до данас, спроведени на тему инспекцијског надзора у Србији, а који, примера ради указују на то да један туристички инспектор надзире чак и до 300 субјеката.

Резултати указују и на недовољно поверење у рад инспектора - 62% привредника изјавило је да сива економија има изузетно негативан утицај на њихово пословање, док само трећина њих сматра да их инспекције ефикасно штите од овог проблема. Скоро 60% привредника сматра да инспекције нису добро координисане, а чак 22% њих верује да је привреда приморана да плати мито инспектору. Око 20% грађана, такође је указало на проблем корупције у овом сектору.

Жељко Ожеговић, државни секретар при Министарству државне управе и локалне самоуправе изјавио је да чврсто верује да ће еИнспектор побољшати рад инспекцијског надзора, и повратити поверење приватника и грађана у овај сектор.

- Транспарентно, брзо и једноставно је наш и мото пројекта еИнспектор. Изузетно смо мотивисани да пажљиво прођемо кроз све планиране кораке, и да направимо једну функционалну и модерну платформу која ће интегрисати рад свих инспекција, јер су оне једна од најбитнијих карика за постојање снажне државе која је у стању да се обрачуна са корупцијом на свим нивоима– изјавио је Ожеговић.

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу посебно се осврнуо на чињеницу да ће еИнспектор по први пут успети да умрежи све инспекторате.

- Обезбедићемо им сталну комуникацију и сталну размену података. Развићемо систем за рационално обављање задатака, што ће унети потпуну револуцију и представљаће највећи удар на сиву економију. Захваљујући еИнспектору рад инспектората ће бити ефикаснији и транспарентнији, без простора за корупцију – истакао је Стојановић.

Пројекат еИнспектор биће спроведен током 2015, 2016. и 2017. године, и имаће велики значај за доступност података о регистрацији, јавним сагласностима и пријавама, сарадњу, усклађивање и координацију.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи