Читај ми!

Представљене смернице за израду веб пезентација ограна државне управе и ЈЛС

04.07.2014 07:51

На данашњем округлом столу, под називом „Правци развоја електронске управе у Србији“, организованом од стране Дирекције за електронску управу Министарства државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са невладиним организацијама представљене су „Смернице за израду веб презентација органа државне управе и јединица локалне самоуправе в5.0“.

Скуп је отворио државни секретар Министарства Жељко Ожеговић, који је истакао да су пред нама озбиљне реформе, као и да је планирано да нова стратегија буде донета до јуна 2015, али ће Министарство настојати да се тај процес убрза, имајући у виду важност доношења оваквог документа. Говорећи о смерницама, Ожеговић је нагласио да су оне фокусиране на практична питања , у циљу координисања е-управе. Изразивши наду да ће све примедбе, сугестије усвојене на Округлом столу бити упућене Влади и постати полазна основа за могуће законско регулисање ове области, државни секретар је такође рекао да су смернице „огромна помоћ онима који желе да унапреде своје веб презентације, а посебно за оне које то нису ни урадиле“. Ожеговић је такође нагласио да се морају охрабрити они који нису ушли у тај процес да што пре почну са тим, као и да у данашње време не може постојати државни орган без веб презентације. Осврнувши се на ранији период када овакве смернице нису ни постојале, он је позвао све државне органе и локалне самоуправе да искористе дате смернице које су, итекако, од помоћи.

Дирекција за електронску управу

Марија Кујачић, начелница Одељења за развој дигиталне агенде искористила је прилику да се захвали како владином, тако и невладином сектору на плодној досадашњој сарадњи. Она је истакла да морамо направити механизам који ће стално подстицати е-управу, као и да је степен развијености постао предност оцењивања ЕУ. „Србија је сврстана у 16 земаља код којих је ова област у успону“, рекла је Кујачићка.

Препоруке су фокусиране на кључне аспекте веб презентација са циљем обезбеђења транспарентности рада органа и пружања јасних, тачних и актуелних информација о активностима и услугама органа државне управе и јединица локалне самоуправе и праћене су Критеријумима за оцењивање. Критеријумима је дефинисана методологија којом се врши оцена усклађености веб презентација у смислу садржаја, услуга, приступачности, доменског имена, језика и писма, графичког решења, навигације, употребљивости и доступности, безбедности и одржавања веб сајтова.

Дирекција за електронску управу

У оквиру округлог стола представљена су „Истраживања о трошковима и уштедама које настају коришћењем централизованих решења за развој еУправе“ и „Истраживање потреба локалних самоуправа и организација цивилног друштва о развоју нових еУслуга“, која су припремили представници невладиних организација, као подршку правцима развоја електронске управе.

На скупу су учествовали представници: Владе Србије, јединица локалне самоуправе, академске заједнице, међународних организација, цивилног друштва, донатора и медија.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи