Читај ми!

Портал еУправа у Web Top 50 у 2013. години

03.02.2014 16:14

Портал еУправа, у традиционалној акцији магазина PC Press, уврштен је у 50 најбољих сајтова у Србији, а у категорији Друштво и хуманост добио је прву награду. Признање је уручено директору Управе за Дигиталну агенду, Душану Стојановићу, на церемонији одржаној 31. јануара у свечној сали Скупштине града Београда, у организацији редакције PC Press-а.

УЗДА

Портал еУправа је пројекат који је започет крајем 2009. године, и поред Управе за Дигиталну агенду, он је резултат рада бројних државних институција и локалних самоуправа које су на Порталу објавиле своје електронске услуге и информације везане за услуге које пружају грађанима и привреди.

Портал еУправа Републике Србије представља централно место електронских услуга за све грађане, привреду и запослене у државној управи. Коришћењем Портала грађанима је олакшана комуникација са државним органима и целокупном јавном администрацијом у смислу лакшег проналажења информација и одговарајућих формулара, као и једноставнијег подношења захтева и пријема решења и осталих докумената. Наиме, Портал еУправа омогућава да се одређени поступци пред јавном управом, који су се до сада обављали на шалтеру, од данас могу обавити и од куће, односно без физичког доласка на шалтер.

УЗДА


Такође, на Порталу је имплементирана функционалност електронске идентификације и потписивања помоћу свих важећих квалификованих електронских сертификата у Републици Србији. Важан део овог система је и систем за генерисање временског жига (Time Stamp Authority) који је имплементиран и дат на располагање свим институцијама јавне управе.

Тренутно на Порталу своје услуге објављује око 130 органа државне управе, републичких органа и јединице локалне самоуправе. Објављено је преко 500 услуга од којих је већина на нивоу где је омогућенo преузимање образаца, онлине подношења захтева, омогућено електронско потписивање документа као и плаћање административних такси електронским банкарством и платним картицама. Од почетка пуштања у рад, сервисе/услуге Портала користило је око 2.600.000 корисника. Укупан број захтева нa Порталу до сада износи близу 547 хиљада, од којих је за продужење регистрације возила 338 хиљада.

Управа за Дигиталну агенду, је у кључној, финалној фази пројекта која се односи на имплементацију сервиса. У наредном периоду, план је да се ради на проширењу обима и подизању нивоа софистицираности услуга намењених физичким лицима али и на томе да Портал еУправа постане централно место за Г2Г услуге што би омогућило интегрисано функционисање државне управе према корисницима.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи