Čitaj mi!

Podnošenje poreskih prijava od 1. juna samo elektronskim putem

14.01.2011 11:40

Iz Centra za elektronsko poslovanje PKS pozivaju se sva privredna društva i knjigovodstvene agencije da što pre uzmu kvalifikovane elektronske sertifikate kako bi mogli da koriste elektronske potpise.

Sertifikaciono telo PKS-a izdalo je do kraja 2010. oko 1.000 kvalifikovanih elektronskih sertifikata, izjavio je direktor Centra za elektronsko poslovanje Privredne komore Srbije Đuro Vojnović.

Poreska uprava najavila je da od 1. juna ove godine poreske prijave poreskim službama mogu da se podnose samo elektronskim putem korišćenjem elektronskog potpisa. Do tada ima pet meseci i dovoljno vremena da svi privredni subjekti koji su u obavezi da podnose poreske prijave, zatraže i na vreme dobiju kvalifikovane elektronske sertifikate koji će im omogućiti korišćenje elektronskih potpisa. Kvalifikovani elektronski sertifikati dobijaju se u Privrednoj komori Srbije besplatno za sva privredna društva i ostala vanprivredna pravna lica – ističe Vojnović.

Ovaj servis (podnošenje poreskih prijava elektronskim putem) koristi se u svim beogradskim filijalama Poreske uprave, kao i u poreskim upravama u Nišu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Leskovcu, Subotici i Novom Sadu, a uskoro primena počinje i u drugim gradovima. Elektronsko podnošenje poreskih prijava makismalno štedi vreme jer se ne čeka na šalterima nego se sve obavlja iz kancelarije putem kompjutera. Nema papirologije, a mogućnost korupcija je sasvim eliminisana. Ukupna ušteda za srpsku privredu na godišnjem nivou iznosiće oko 600 miliona evra.

Vojinović posebno podseća i poziva knjigovodstvene agencije da se odmah prijave u Privrednu komoru Srbije za kvalifikovane elektronske sertifikate. Te agencije, po pravilu, vode knjigovodstvo za više privrednih društava, često je to i više desetina firmi, a samo sa jednim elektronskim potpisom mogu da završe podnošenje poreskih prijava za sve njih iz sopstvenih kancelarija. U Srbiji, prema procenama, ima oko 7.000 knjigovodstvenih agencija i u njihovom je interesu da što pre pribave kvalifikovane elektronske sertifikate i počnu sa korišćenjem elektronskih potpisa.

Do sada je izdato 1.000 sertifikata. Centar za elektronsko poslovanje u PKS razvija 10 servisa u kojima se primenjuju elektronski sertifikati. Sem za podnošenje poreskih prijava, preduzeća su veoma zainteresovana i za korišćenje elektronskog servisa o bonitetu firme. Vojnović najavljuje da će za desetak dana proraditi i ovaj servis u PKS.


Pošalji na:  


Pravo komentarisanja imaju samo registrovani korisnici. Registraciju možete izvršiti na stranici Registracija


Komentari

kategorije

arhiva

Traži