Читај ми!

Представљен нови сајт српског парламента

16.06.2011 12:13

У Дому Народне скупштине данас је представљена и почела да ради нова интернет страница парламента (www.parlament.rs) са видео материјалима, укључујући виртуелну шетњу кроз зграду парламента на Тргу Николе Пашића.

На новој интерент презентацији парламента, која је двојезична -" на енглеском и српском, налази се и посебан део за грађане, као и архива.

Сајт је повезан са друштвеним мрежама фејсбук (Facebook) и твитер (Twiter), као и са јутјубом.

На сајту ће се наћи детаљнији преглед парламентарне међународне сарадње, као и активности парламента у процесу европске интеграције, документа на језицима националних мањина, а биће омогућен контакт са грађанима кроз формулар за унос упита.

Новина је да ће постојати преглед информација за особе са посебним потребама, а коришћење сајта прилагођено је слепим и слабовидим особама.

Биће и даље доступне информације о редовним активностима парламента, што је било и на старом сајту.

Техничку израду сајта финансирала је Агенција САД за међународни развој (USAID), која је и 2004. помогла Скупштини Србије да направи свој први вебсајт.

Потпредседница парламента и председница радне групе за израду нове интернет презентације скупштине Гордана Чомић казала је да је циљ новог сајта модерна, доступна, занимљива и кредибилна интерактивна интернет страница.

Председница Скупштине Србије Славици Ђукић Дејановић казала је да ће нова интернет презентација омогућити увид јавности у рад парламента, као и да су добродошле све критике и сугестије.

"Уверена сам да ће грађани често посећивати сајт парламента како би се информисали о свему што се дешава у Скупштини", казала је Ђукић Дејановић.

Директорка USAID у Србији Сузан Фриц рекла је да нови сајт нуди више информација, како самој Скупштини тако и грађанима Србије и да се нада да ће омогућити да цивилно друштво и јавност одиграју већу улогу у одлучивању о томе каква ће Србија бити у будућности.

Према њеним речима, грађани Србије имају право да знају колико добро парламент заступа њихове интересе и то је право које има сваки грађанин у свакој демократској држави.

Фриц је казала да је у последњем извештају ЕУ о напретку Србије Скупштини Србије замерено то што у довољној мери не консултује јавност када је у питању садржај закона.

"Иако знамо да само USAD-ови програми нису довољни да Народној скупштини помогне да реши овај проблем биће нам задовољство да у сарадњи са другим донаторима, програмима и самом скупштином наставимо да радимо на транспарентности, приступачности и одговорности скупштине", рекла је она.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи