Читај ми!

Одржан научно-стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2011

11.05.2011 12:42

Друштво за информатике Србије је и ове године, по 38 пут организовало 10. маја на београдском сајму традиционални научно-стручни скуп ИНФОРМАТИКА.

Мото скупа је био: Нови трендови у развоју информационих система.

Скуп је отворила Јасна Матић, државни секретар за Дигиталну агенду. Она је подсетила на активности које је досада реализовало Министарство за телекомуникације и информационо друштво и најавила наставак разовја пројекта портала еУправа, затим увођење електронских седница Уставног суда, даље ширење широкопојасног Интернета, дигитализацији школа, увођење дигиталне телевизије и др. Захвалила се свим ИКТ стручњацима и асоцијацијама који подржавали и активно учествовали у реализацији свих ових активности.

На скупу су истакнути домаћи научници и експерти из области ИКТ представили своје активности у примени информационо-комуникационих технологија.

Пажњу учесника су привукла предавања проф.др Божидара Раденковића о “друштвеним мрежама у пословању предузећа”, Душана Бардића о “електронским сервисима за привреду”, Дамира Баралића о “новим електронским сервисима на порталу еУправа”, Војислава Родића о “предлозима правила за регистрацију ћириличког .срб домена”, Саше Благојевића о “искуствима компаније HP у примени Cloud Computinga”, Дејана Ристановића и Светлане Тодоровић о “управљању пројектом коришћењем канбан софтвера” и Милене Марић о “изради хипертекстуалних и интерактивних наставних материјала коришћењем програмског пакета геогебра”.

Проф др Божидар Раденковић је истакао да у Србији има 2,7 милиона корисника друштвених мрежа и да се по броју корисника Србија налази на 43 месту у свету. Овај податак показује да је велики део популације у Србији користи информационе технологије. Друштвене мреже, а посебно Линкедин, имају поред већ познате улоге у развоју комуникације међу људима и све већу улогу у пословању а нарочито у болати маркетинга, оглашавања и пословне комуникације. Оне све више утичу на освајање нових тржишта, промоцију производа и услуга и утичу на компанијске приходе, закључио је Раденковић.

Дамир Баралић је приказујући нове функционалности портал еУправа најавио да ће оне обухватити: увођење вишејезичности, систем еЗаказивање, систем еПлаћања+, нотификације путем СМС порука, еИспоруке, еАнкете и др. Нове функционалности ће бити расположиве до краја јуна ове године. Сада на порталу еУправа (www.euprava.gov.rs) већ постоји преко 300 електронских сервиса који стоје на располагању грађанима и предузећима. Развој пројекта портал еУправа је водило Министарство за телекомуникације и информационо друштво. Носилац пројекта је био Републички завод за информатике и Интернет, а извођач компанија “S&T-Srbija”. Посебно је значајно то, што је паралелно са увођењем електронских сервиса и новим функционалностима, обављена и темељита рационализација на десетине управних процедура, закључио је Баралић.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи