Читај ми!

Од 9. маја 3.2 милиона грађана Србије може добити извод у свакој општинској управи

06.05.2011 15:03

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић упутио је честитке свим матичарима и заменицима матичара поводом 9. маја – Дана матичара Србије.

У саопштењу Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу наводи се да су реализоване све техничке и друге активности које ће омогућити издавање извода из матичних књига у седиштима свих градских и општинских управа на територији Србије на основу података из Централног система за електронску обраду и складиштење података и чување другог примерка матичних књига.

На тај начин сваком грађанину биће омогућено да свој извод из матичне књиге, уколико су подаци достављени ресорном министарству на чување у Централни систем, може да извади у било којој градској или општинској управи у Републици, а не само по месту вођења матичне књиге у коју су уписани.

Са издавањем извода из матичних књига на овај начин започеће се управо 9. маја, на Дан матичара.

У овом тренутку у Централном систему чувају се подаци из матичних књига које се воде за 27 градова и општина у Републици (за укупно 3.270.940 грађана), а очекује се да ће се у најкраћем року у продукцији наћи подаци за још 14 градова и општина (за приближно 750.000 грађана).

Такође, у наредном периоду очекује се достављање података из матичних књига за 30 градова и општина, што ће значајно повећати број грађана који ће моћи да изваде извод из матичне књиге код било које градске или општинске управе, без обзира на то где су уписани у матичну књигу.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи