Читај ми!

Одржана завршна конференција „Развој електронске управе у Републици Србији“

18.12.2012 10:07

Zavrsna konferencija razvoja eUprave У организацији Министарства правде и државне управе у сарадњи са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Делегацијом Европске уније у Србији, у Београду је 13. децембра 2012. одржана завршна конференција на тему „Развој електронске управе у Републици Србији“.

Скуп је отворио Министар правде и државне управе у Влади Републике Србије Никола Селаковић који је том приликом најавио доношење новог Закона о општем управном поступку чиме би се створиле основе за ефикасније функционисање правног система и електронске управе. Селаковић је истакао да електронска управа, у складу са Стратегијом реформе државне управе у Србији и Акционим планом за њено спровођење од 2009. до 2013. године, представља један од главних инструмената за повећање ефикасности и прецизности у раду државне управе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Венсан Дежер навео је да ће електронска управа бити од велике помоћи Србији када уђе у преговоре са ЕУ, имајући у виду чињеницу да нашој земљи предстоји усаглашавање законодавства са више од 800.000 европских прописа.

Помоћник министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Небојша Васиљевић изразио је задовољство досадашњим током пројекта као и очекивања успешног наставка планираних активности на пољу реформе државне управе.

После уводног дела скупа, представљени су општи резултати пројекта са посебним освртом на области законодавног оквира и стратешког приступа, интероперабиности, извршених обука и припреме за имплементацију нових електронских сервиса.

Државни секретар у Министарству правде и државне управе Гордана Стаменић приказала је законодавну подлогу електронске управе, текуће измене законске подлоге и могућности које такве измене отварају.

Управа за Дигиталну агенду, представила је присутнима инфраструктуру електронске управе, у оквиру тога и Портал еУправа кључан за четврту финалну фазу пројекта која се односи на имплементацију сервиса. Приказане су главне функционалности Портала, искуства у раду као и сви изазови на које се наилазило приликом израде сервиса намењених грађанима. У наредном периоду, како је истакнуто, план је да се ради на проширењу обима и подизању нивоа софистицираности услуга намењених физичким лицима али и на томе да Портал еУправа постане централно место за G2G услуге што би омогућило интегрисано функционисање државне управе према корисницима.

Конференција „Развој електронске управе у Републици Србији“ одржана је у оквиру пројекта „Подршка развоју е-управе у Србији“. Циљ поменутог пројекта, који финансира Европска унија, јесте информисање о предностима, примени и резултатима развоја електронске управе и подстицање сарадње између органа државне управе, невладиних организација и универзитета у Републици Србији.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи