Čitaj mi!

Podrška digitalnoj transformaciji privrede

29.12.2017 08:25

Mihailo Jovanović, v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, potpisali su danas Sporazum o saradnji dve institucije, radi podrške efikasnom sprovođenju digitalne transformacije privrede Srbije.

Poseban fokus, u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja industrije informacionih tehnologija za period od 2017. do 2020, biće na sektoru malih i srednjih privrednih društava i preduzetništva - kako da poboljšaju posao, prvi saznaju šta se događa na tržištu - istaknuto je nakon potpisivanja.

 Podrška digitalnoj transformaciji privrede 

Čadež je rekao da će digitalizacija naše privrede biti jedan od najvećih izazova u narednim decenijama. Prema njegovim rečima, Kancelarija je strateški partner PKS u tom poduhvatu i dve institucije zajednički će raditi na rešenjima za privredu.

Mihailo Jovanović, v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije istakao je da je digitalizacija, kao proces koji prožima sve sfere života, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

„Kancelarija je okrenuta razvoju informacionih sistema koji omogućuju elektronsku upravu, povezivanje državnih organa i usluge građanima. Sa druge strane, Privredna komora je ta koja sve to treba da obezbedi privredi. PKS je pokrenula sjajan projekat i podršku u digitalnoj transformaciji onima koji žele da se transformišu, ali i inima koji imaju znanje da to podrže“, istakao je Mihailović.

Sporazumom o saradnji PKS i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu predviđene su zajedničke aktivnosti na unapređenju primene informacionih tehnologija i modernizacije poslovanja, podršku privredi u tom pravcu, edukaciju, razmenu znanja, iskustava, informacija, predlaganje novih mera za podsticanje razvoja industrija koje inovativno koriste nove tehnologije. Saradnja podrazumeva i zajedničko apliciranje za realizaciju projekata iz oblasti digitalizacije, razvoj strateških partnerstava u oblasti digitalizacije, korišćenje nacionalnog Portala otvorenih podataka, informaciono-komunikacione mreže republičkih organa, kao i kapaciteta državnog Data centra.

Zoran Đorđević


Pošalji na:  


Pravo komentarisanja imaju samo registrovani korisnici. Registraciju možete izvršiti na stranici Registracija


Komentari

kategorije

arhiva

Traži