Čitaj mi!

Osam jednostavnih koraka i manje od dva minuta za plaćanje za usluge podnete preko Portala eUprava

04.01.2018 13:21

Nova eUsluga na nacionalnom Portalu eUprava „ePlaćanje administrativnih taksi“, stekla je veliku popularnost u veoma kratkom roku zbog brojnih pogodnosti – između ostalog i zbog mogućnosti korišćenja različitih platnih kartica– Master kard, Visa, Maestro i domaće Dina kard platne kartice.

Takođe, sama procedura onlajn plaćanja je kratka, bezbedna i veoma jednostavna. Odvija se u samo nekoliko koraka i iziskuje manje od dva minuta vremena.

1. Nakon što korisnik unese sve potrebne podatke za uslugu sa obaveznom administrativnom taksom, pojavljuje se opcija plaćanje. Jednostavnim klikom na nju, otvara se naredni korak.
Zoran Đorđević

2. U drugom koraku, korisnik može da se opredeli za opciju plaćanja platnim karticama ili opštom uplatnicom. Klikom na opciju plaćanje karticama nastavlja sa onlajn plaćanjem i prelazi na naredni korak. U slučaju izbora opšte uplatnice, dobiće generisanu uplatnicu sa ukupnim zaduženjem, koja može da odštampa i plati fizički – odlaskom na šalter pošte ili banke po izboru.

Zoran Đorđević

3. U trećemo koraku kod plaćanja platnim karticama korisnik može da odabere banku preko koje će da realizuje transakciju. Na Portalu eUprave u ovom trenutku samo preko Komercijalne i Sosijete Ženeral banke je moguća realizacija transakcije, ali se uskoro očekuje implementacija servisa drugih banaka koje posluju u našoj zemlji i koje imaju ovu mogućnost.
Zoran Đorđević

4. Nakon odabira banke, dobija informaciju koliko iznosi administrativna taksa, koliko provizija i koliko iznosi ukupno plaćanje. Važno je napomenuti da je klikom na opciju zatvori i u ovom koraku moguće odustati od plaćanja karticom. Odabirom opcije plaćanje korisnik nastavlja sa procedurom.
Zoran Đorđević

5. U narednom koraku, otvara se stranica one banke koju je korisnik odabrao u prethodnom koraku, a gde je neophodno popuniti nekoliko polja. U polju broj kartice unosi se šesnaestocifreni broj, bez razmaka, koji se nalazi na prednjoj strani platne kartice. U polje datum isteka važenja kartice unosi se datum – mesec i godina. Ovaj podatak nalazi se ispod broja kartice, na prednjoj strani. Najčešće ima četiri cifre i istaknut je u formi 08/20. Kod stavke CVC2/CVV2 kod ukucava se trocifren broj, lociran na zaštitnoj traci, na poleđini kartice. Nakon što unese sve potrebne podatke, korisnik klikom na opciju plati, prelazi na naredni korak.
Zoran Đorđević

6. Pretposlednji korak jeste verifikacija koja postoji samo kod nekih tipova platnih kartica (ne postoji za Dina karticu). Nakon klika na SMS, korisniku će na telefon, u poruci, stići niz brojeva i simbola, koje bi u narednom koraku trebalo da unese na Portal eUprava i tako potvrdi plaćanje.

7. U finalnom koraku, korisnik u polje lozinka unosi niz brojeva i simbola koje je dobio u SMS poruci, kao sredstvo verifikacije. Pred njim se još jednom nalaze svi podaci koje je uneo. Nakon što ih pažljivo proveri, i opredeli se za opciju potvrdi, plaćanje je završeno. I u ovom koraku moguće je obustaviti proceduru, klikom na odustani.
Zoran Đorđević

8. Korisnik dobija obaveštenje da je autorizacija uspešno obavljena, a plaćanje gotovo. Klikom na nastavi ponovo može da se vrati na stranicu sa svim relevantnim podacima vezanim za plaćanje.


Pošalji na:  


Pravo komentarisanja imaju samo registrovani korisnici. Registraciju možete izvršiti na stranici Registracija


Komentari

kategorije

arhiva

Traži