Читај ми!

Отворен први државни дата центар и почело плаћање картицама за све услуге на Порталу еУправа

12.12.2017 17:00

Председница Владе РС Ана Брнабић данас је, у присуству Михаила Јовановића, директора Канцеларије за ИТ и еУправу и Предрага Ћулибрка, директора Телеком Србија, свечано отворила први Државни дата центар. У овом објекту, који је по техничким и безбедносним стандардима један од најсавременијих у региону, смештена је кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије.

eUprava

Премијерка је, на отварању Државног центра, иначе саставног дела Телекомовог дата центра, у којем ће до краја године бити инсталирана и комплетна опрема за Централни систем електронских матичних књига и ЦЕРТ - информациону безбедност државних органа, објавила да је у рад пуштена и дугоочекивана нова функционалност националног Портала еУправа – еПлаћање административних такси платним картицама.

„Данас представљамо два веома важна пројекта за све грађане и привреду у Србији, за које сам се лично и искрено залагала у протеклих годину дана. Поносна сам што смо, готово без иницијалних трошкова, успели да успоставимо први Државни дата центар.“, истакла је председница Владе РС.

Она је додала да се ће у Државни дата центру од сада бити смештен тим Канцеларије за ИТ и еУправу, као и да ће централизација државне инфраструктуре помоћи у рационализацији буџета - како по питању коришћења постојећег државног хардвера и софтвера, тако и по питању будућих инвестиција. Модерно радно окружење, несвакидашње за јавну управу, тзв. open-space, ће допринети бржем и квалитетнијем развоју нових услуга како за грађане, тако и за приведу.

„ Увођење еПлаћања, односно намиривања административних такси платним картицама, један од кључних корака у дигиталној трансформацији. Преко портала еУправа сада се по први пут нуди заокружена електронска услуга државних органа, која до сада није била потпуна јер су корисници морали да иду на шалтере због уплате. Од сада, грађани ће своја еПлаћања моћи да обављају у потпуности онлајн - Виса, Мастер, Маестро и Дина картицама.“, додала је Брнабић.

eUprava

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу рекао је да ће грађани већ од наредне године услуге на Порталу моги да плаћају и интегрисаним еБанкингом и електронским новцем, односно услугом eWallet. Онлајн намиривање административних такси, прва је у низу корисних услуга које је Канцеларија развила под кровом новог Дата центра.

„ Током наредне године у државни Дата центар ће се постепено смештати опрема свих државних органа, да би Канцеларија постепено почела са пружањем услуга Државног клауда. Такође, од сада ћемо бринути и о свим набавкама ИТ инфраструктуре државних органа. То ће донети озбиљне уштеде у буџету РС“, истакао је Јовановић.

Предраг Ћулибрк, генерални директор Телеком Србија изразио је задовољство због партнерства са Владом Републике Србије и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу у процесу дигиталне трансформације.

„Дата центар Телекома Србија задовољава најзахтевније међународне стандарде па је из тог разлога природан и први избор како пословне заједнице тако и државних институција на путу дигитализације. Када говоримо о томе шта је то што Телеком Србија омогућава партнерима кроз услуге Дата центра ми видимо три ствари: уштеду за партнера јер не мора да улази у велике инвестиције за ИТ инфраструктуру, сигурност и безбедност података и опреме која се налази у нашем Дата центру и стални приступ свим подацима. Желим Канцеларији пуно успеха у раду, а ми ћемо бити ту да на сваки начин подржимо њихове напоре да у што краћем року припреме услове да друштво и привреда осете погодности ове четврте индустријске револуције, изјавио је Предраг Ћулибрк, генерални директор Телекома Србија.“

eUprava

eUprava


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи