Читај ми!

Међународни семинар СЕЕ МИКТА 2017, Београд

23.11.2017 10:57

ИНОВАЦИЈЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО КАО ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ИТ ОКРУЖЕЊА У СРБИЈИ

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаило Јовановић, данас је био један од учесника на панелу Међународног семинара СЕЕ МИКТА 2017 у организацији НАЛЕД-а и земаља чланица МИКТА групе. Јовановић је на конференцији чија је главна тема „Инвестирање и иновације“ истакао да је ИТ индустрија у Србији на узлазној путањи и да чинимо све да у наредном периоду она достигне највиши могући ниво, што је један од приоритетних задатака Владе Републике Србије.
Иновације и предузетништво као шанса за развој ИТ окружења у Србији
У оквиру панела са темама о иновацијама, предузетништву и примерима успешних компанија које стварају екосистем за стартап почетнике у Србији, Јовановић је навео предности портала опен дата као могућност доступности информација и лаке претраге. Навео је да су такви портали важан део сваке иницијативе за отварање података и омогућавају једноставан приступ. Такође, могу да послуже и као катализатор за стварање бољих и квалитетнијих података.
''Дигитализација је једна од наших приоритета као и циљ да успоставимо транспарентну, ефикасну и економичну јавну управу. Опен дата портали које спроводи Влада Републике Србије су могућност да на једном месту имамо отворене податаке свих институција. Унaпређени ИТ капацитети у просвети су постигли успех, јер је Информатика данас обавезан предмет у 5. разреду основног образовања. Информација да је на факултетима у Србији за више од 20 одсто уписаних будућих ИТ стручњака, је од великог значаја. ''- рекао је Јовановић.
Иновације и предузетништво као шанса за развој ИТ окружења у Србији
Он је такође навео да су од стране Владе РС отворена два стартап центра, у Нишу и Новом Саду. Накнадно су одобрена средства за још седам инфраструктурних објеката, чији су пројекти у финалној фази и у блиској будућности се очекује њихова продукција.
Јовановић је рекао да се на порталу еУправе у опен дата форми тренутно налазе подаци 9 институција. Јединствени циљ је да институције свих нивоа у Републици Србији на овом порталу поставе податке у машински читљивој форми, да би на једном месту били од користи стартап компанијама.
За јавне управе које су се обавезале или су вољне да отворе своје податке, ови портали нуде велику предност. Они податке објављују за најширу јавност и тако искључују потребу за упућивањем или разматрањем појединачних захтева за приступ подацима.
''Тренутна вредност опен дата тржишта у Србији је око 800 милона евра, а нашим заједничким трудом и развојем ИТ индустрије, кроз коју годину, можемо утростручити вредност ИТ извоза у Европу.''- навео је Јовановић за крај излагања.

Зоран Ђорђевић


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи