Čitaj mi!

Direkcija apeluje na korisnike da pažljivo čitaju uputstva i ograničenja za uslugu za zamenu vozačke dozvole

31.05.2017 09:00

Više od 3.000 korisnika podnelo je, od početka maja do danas, zahtev za zamenu stare papirne za novu kartičnu vozačku dozvolu putem nacionalnog Portala eUprava. U poslednje tri nedelje ova usluga ima stalni trend rasta.

Direkcija za elektronsku upravu poziva građane da do 10. juna, krajnjeg zakonskog roka za pribavljanje novog dokumenta, zahtev podnesu preko nacionalnog Portala eUprava i tako izbegnu gužve i šaltere. Ipak, važno je napomenuti da je usluga za zamenu stare papirne za novu kartičnu vozačku dozvolu, jedna od kompleksnijih na Portalu, kao i da ima izvesna ograničenja u upotrebi

„eVozačkoj je moguće je pristupiti preko pretraživača Internet Explorer, a za elektronsko podnošenje zahteva neophodni su čipovana lična karta i čitač kartičnih dokumenata. Usluga ima izvesna ograničenja, i podnošenje zahteva preko eUprave nije moguće za vozače kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno ili dozvola izdata na kraći rok po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti. eVozačku ne mogu koristiti građani stariji od 65 godina života, kao ni oni koji pored stare imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države. Takođe, preko eVozačke moguće je podneti zahtev samo za izdavanje prve kartične dozvole“ - napominje Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodaje:
„Apelujemo na korisnike da pažljivo čitaju uputstvo za korišćenje usluge, kao i da pogledaju video-uputstvo koje je Direkcija izradila za potrebe ove usluge. Takođe, molimo sve vozače i da pažljivo unose svoje podatke.“

Stojanović napominje, da se u ovom času procenjuje da će u naredne dve nedelje više od 180.000 vozača, koji još uvek nisu ušli u proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove kartične vozačke legitimacije. Zbog toga je, kako kaže, važno da građani ne čekaju „poslednji čas“, kako ne bi napravili kolaps na šalterima ili Portalu.

eVozačka omogućava građanima, da bez odlaska u policijsku stanicu, izvrše zamenu vozačke dozvole putem Interneta. U postupku predaje zehteva kroz ovu elektronsku uslugu će biti izgenerisana jednistvena uplatnica čije plaćanje građanin može da izvrši na svim šalterima banaka, ili korišćenjem elektronskog bankarstva. Tek nakon što uplata bude evdentirana kao validna, korisnik dobija informaciju da je njegova vozačka dozvola gotova i da može da je preuzme u policijskoj stanici, prema mestu prebivališta. 

Ova usluga objavljena je aprila 2014. godine. Od tada je ovu uslugu MUP-a, iskoristilo više od 8.000 korisnika nacionalnog Portala eUprava – u 2016. godini njih 576, a od početka 2017. do danas više od 4.000.

Nacionalni Portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine i nalazi se na adresi www.euprava.gov.rs. Trenutno, broji preko 800.000 aktivnih korisnika. Podnošenje zahteva za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja, elektronsko podnošenje zahteva za upis dece u vrtiće, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, registracija vozila i zamena vozačke dozvole na ovlašćenim tehničkim pregledima, trenutno su najpopularnije od ukupno 800 različitih elektronskih usluga.


Pošalji na:  


Pravo komentarisanja imaju samo registrovani korisnici. Registraciju možete izvršiti na stranici Registracija


Komentari

kategorije

arhiva

Traži