Читај ми!

Дирекција апелује на кориснике да пажљиво читају упутства и ограничења за услугу за замену возачке дозволе

31.05.2017 09:00

Више од 3.000 корисника поднело је, од почетка маја до данас, захтев за замену старе папирне за нову картичну возачку дозволу путем националног Портала еУправа. У последње три недеље ова услуга има стални тренд раста.

Дирекција за електронску управу позива грађане да до 10. јуна, крајњег законског рока за прибављање новог документа, захтев поднесу преко националног Портала еУправа и тако избегну гужве и шалтере. Ипак, важно је напоменути да је услуга за замену старе папирне за нову картичну возачку дозволу, једна од комплекснијих на Порталу, као и да има извесна ограничења у употреби

„еВозачкој је могуће је приступити преко претраживача Internet Explorer, а за електронско подношење захтева неопходни су чипована лична карта и читач картичних докумената. Услуга има извесна ограничења, и подношење захтева преко еУправе није могуће за возаче којима је право управљања моторним возилима ограничено или дозвола издата на краћи рок по уверењу о здравственој способности. еВозачку не могу користити грађани старији од 65 година живота, као ни они који поред старе имају и возачку дозволу издату од стране друге државе. Такође, преко еВозачке могуће је поднети захтев само за издавање прве картичне дозволе“ - напомиње Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу и додаје:
„Апелујемо на кориснике да пажљиво читају упутство за коришћење услуге, као и да погледају видео-упутство које је Дирекција израдила за потребе ове услуге. Такође, молимо све возаче и да пажљиво уносе своје податке.“

Стојановић напомиње, да се у овом часу процењује да ће у наредне две недеље више од 180.000 возача, који још увек нису ушли у процедуру, поднети захтев за издавање нове картичне возачке легитимације. Због тога је, како каже, важно да грађани не чекају „последњи час“, како не би направили колапс на шалтерима или Порталу.

еВозачка омогућава грађанима, да без одласка у полицијску станицу, изврше замену возачке дозволе путем Интернета. У поступку предаје зехтева кроз ову електронску услугу ће бити изгенерисана једниствена уплатница чије плаћање грађанин може да изврши на свим шалтерима банака, или коришћењем електронског банкарства. Тек након што уплата буде евдентирана као валидна, корисник добија информацију да је његова возачка дозвола готова и да може да је преузме у полицијској станици, према месту пребивалишта. 

Ова услуга објављена је априла 2014. године. Од тада је ову услугу МУП-а, искористило више од 8.000 корисника националног Портала еУправа – у 2016. години њих 576, а од почетка 2017. до данас више од 4.000.

Национални Портал еУправа јавности је доступан од јуна 2010. године и налази се на адреси www.euprava.gov.rs. Тренутно, броји преко 800.000 активних корисника. Подношење захтева за издавање нове картице здравственог осигурања, електронско подношење захтева за упис деце у вртиће, заказивање термина за личну карту и пасош, поручивање извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, регистрација возила и замена возачке дозволе на овлашћеним техничким прегледима, тренутно су најпопуларније од укупно 800 различитих електронских услуга.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи