Читај ми!

Отварањем националних података до бољих прилика у региону

08.12.2016 17:00

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић разговарао је данас, у оквиру четвртог глобалног самита Партнерства за отворену управу (ПОУ) у Паризу, са Миленом Харито, министарком за иновације и државну управу Републике Албаније о унапређењу сарадње и прилика у региону кроз процес отварања државних података. Овај састанак одржан је уз помоћ и подршку РЕСПА-е (Regional School of Public Administration).

Овогодишњи Самит окупио је више од 3.000 представника из 80 земаља. Државе учеснице представиле су резултате постигнуте у смањењу корупције кроз увођење концепта отворене управе и учествовале у дијалозима који за циљ имају унапређење регионалне и глобалне сарадње на овом пољу.

Дијалог Србије и Албаније на четвртом глобалном самиту Партнерства за отворену управу

„Србија је током прошле године почела са спровођењем Иницијативе за отворене податке. Уз помоћ наших партнера из УНДП-а израђен је велики национални Портал, по узору на француски. Објединиће све отворене податке Државе, а са радом би требало да почне до краја ове године. Очекујемо да ће примена концепта отворених података утицати на смањење корупције, повећање транспарентсности и јачање поверења између грађана, привреде и државе“, истакао је Стојановић, док је Харито додала да ће широка примена отворених података у Албанији довести до стварања боље и стабилније пословне климе. 

„Бољитак који отварање националних података носи за сваку државу, уједно је бољитак за цео регион. Брза и транспарентна размена информација, довешће до отварања нових и унапређења рада постојећих компанија које послују на територији нашег региона“, додала је.

">Након разговора, представници Србије и Албаније договорили су подршку, размену искустава и сталну сарадњу на пољу отварања националних података.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи