Читај ми!

Отварање података – императив за све државе у процесу дигиталне трансформације

29.09.2016 13:17

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу данас је одржао предавање Отворени подаци, отворена држава – задовољни грађани и привреда у оквиру XXIII Фестивала информатичких достигнућа Инфофест који се ове године, под слоганом Чудесни кључ, одржава у Будви.

Стојановић је, у оквиру предавања, истакао да би отварање података требало да буде императив за сваку државу која пролази кроз дигиталну трансформацију. Овај процес олакшава свакодневицу грађана, пословање привредног сектора, и утиче на стварање једног потпуно новог тржишта.

- Отворени подаци значе отворене могућности. Грађани уз помоћ њих могу да нађу потребне информације о јавном превозу, здравству, лековима… Компаније, са друге стране, ове податке могу да користе како би унапредиле и прошириле своје пословање. Отварање података води и у отварање нових радних места, што директно утиче на повећање друштвеног производа – рекао је Стојановић и додао да и држава има јасан интерес у отварању података – транспарентније пословање, информисане, активне и задовољне грађане.

Први човек Дирекције додао је да ће нови портал Владе Србије, на који ће у будућности бити постављани сви подаци државних институција, почети са радом до краја октобра.

- Портал је израђен по угледу на француски, који спада у ред најуспешнијих свету и први је у Европи. На њему ће се у будућности наћи сви подаци које ми, као државни органи прикупљамо по надлежностима. То је наш први корак у овом важном процесу – истакао је он.

Као један од учесника панела Дигитално друштво и оперативни домети електронске управе, Стојановић се осврну на велики успех који је електронска управа Србије забележила у овогододишњој студији Уједињених нација.

- Од свих држава у Европи Србија је забележила најбржи раст електронске управе у последње две године. Док је, према укупном индексу развоја еУправе, наша земља 2014. била на 69, ове године налази се на 39. позицији глобалне ранг листе УН-а. Скок од чак 30 места највећи је забележен на нашем континенту. То је за нас велико признање и доказ да смо на правом путу у стварању модерне еУправе која је заиста у служби грађана и привреде – изјавио је Стојановић.

Инфофест је, већ деценијама, једна од најзначајнија регионална манифестација из области информационих и комуникационих технологија, која, сваке године, окупи више од 1.000 појединачних учесника - представника државних органа, јавних предузећа, образовања, финансијских институција, сектора енергетике.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи