Читај ми!

Рад нашег националног портала е-управа примећен у свету

16.09.2016 15:34

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу данас је на свечаном отварању регионалне конференције о трендовима у телекомуникацијама и медијима #Дигитал2016 истакао да је рад националног Портала еУправа у последње две године примећен не само у Србији и околини, већ и у свету. Он је додао и да је држава засигурно на правом путу када је у питању дигитална трансформација.

Стојановић се на самом почетку излагања осврнуо на овогодишњу студију Уједињених нација о степену развијености еУправа код 193 држава-чланица, према којој је национални Портал Србије направио велики искорак и значајно напредовао у последње две године.
„Србија се налази на првом месту у региону, када је реч о е-партиципацији, односно учешћу њених грађана у процесима управљања и владања преко националног Портала еУправа. На глобалној ранг листи, по овом критеријуму заузимамо високо 17, од укупно 193 места“ рекао је Стојановић и додао да је индекс развоја еУправе наше земље у студији оцењен као „веома висок“, и да смо према овом критеријуму на 39. позицији глобалне ранг листе.
Директор Дирекције је рекао да би јавна управа требало бити реформисана, и да надаље функционисати као бизнис сектор. Нови кадрови би требало запошљавати у складу са резултатима које су постигли у каријери и јасним циљевима јавних управа.

„Наставићемо да радимо и на дигитализације државе која је увелико почела. У наредној години Дирекција ће израдити платформу за употребу сервиса еУправе и путем мобилних телефона. Са партнерима из телекомуникационог сектора радићемо и на зачецима Mgovernment-а у Срби, тако да за две године имамо функционалну апликацију еУправе и на мобилним телефонима“, рекао је он.

На свечаном отварању конференције #Дигитал2016 окупљенима се обратио и Denis Keefe, амбасадор Велике Британије у Београду. Он је рекао да је дигитална дипломатија још један начин за обављање редовних дипломатских активности.
„ Погледајте којом брзином се сваке секунде мења дигитални свет. Дигитал је био алат за борбу против исламске државе, помаже у промоцији људских права. Нажалост, у протеклих годину дана се десило и неколико озбиљних ситуација које су тестирале наше канцеларије“, објаснио је амбасадор.
Подсетимо, овогодишњи #Дигитал2016 осмишљен је као дводневна конференција, у оквиру које ће 15. и 16. септембра, бити одржано више од 15 различитих радионица, панела, предавања и презентовања студија случаја, на тему дигитализације, друштвених мрежа, спортских права, оглашавања, стања у медијима у Србији...
Међу учесницима наћи ће се представници најрелевантнијих домаћих и страних медија, као и компанија - BBC-а, CNN-а, FOX-а, Disney-а, VISA-е, Телекома, Теленора...

Други дан конференције, са почетком у 9.30 часова, отвориће Kyle Scott, амбасадор САД у Београду.

Програм конференције са списком учесника можете наћи на http://www.color.rs/digital2016/


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи