Читај ми!

Нова ера новинарства – медији и отворени подаци

12.09.2016 15:31

Велики број бесплатних и масовних друштвених мрежа, учинио је да данас готово свако може да објављује информације – и буде медији. Доступност података и бесплатних алата утицали су да се значајно прошири круг људи који могу да анализирају, презентују и објављују информације.

Истовремено и новинарство је прошло кроз велику трансформацију. Не тако давно једини начин да нека велика медијска кућа објави вашу причу, био је након година напорног волонтирања, рада и чекања да вас неко примети. Та времена у којима новинар може да се искључи и изолује од света, како би се посветио писању добре приче,одавно су прошла.

Данас, живимо у ери отворених медија – новинари који приче могу да објављују на интернету, стварају снажније и боље извештаје. Читаоци реагују на њихове вести и коментаришу их. Тако постају својеврсни ко-аутори. Они утичу и обликују онлине приче својим коментарима, што је темељ отвореног новинарства. Кроз принцип интерактивности, ангажовања и укључивања публике, и сами медији се развијају и унапређују.

Истраживање отворених података државе
Отворено новинарство почива на отвореним, јавним и доступним подацима. Већ готово десет година постоји тренд да државе широм света покрећу националне портале и на њима објављују своје податке – били они добри или лоши, повољни или неповољни по државу.

Међутим, постојање државних портала са отвореним подацима, не зачи аутоматски и потпуну слободу информисања – чак и и Бахраин и Саудијска арабија имају нацијалне портале са отвореним подацима…

Овде наступа новинарство – откривајући и истражујући податке државних институција, новинари могу да тестирају њихову тачност, укрштају их са другим подацимада, и на основу тога објаве вести које нам откривају нешто ново. Важно је да медији превазиђу коришћење простих статистика као што су број читаоца или ритвитова, и да отворене податке користе на начин који подстиче јавне расправе, или доприноси превазилажењу индиферентности и инерције у политичким процесима.

Новинарство засновано на отвореним подацима има потенцијал да утиче на јавну управу и подстакне промене на локалном, националном и глобалном нивоу. Уз пораст информатичке писмености новинара, медији најзад имају способност да грађанима пренесу кључне информације, неопходне за поспешивање транспарентних, демократских процеса.

Како добре „опен дата“ репортаже воде у значајне политичке промене
Истраживање кенијске новинске агенције Интернеwс о расподели средстава за социјалну заштиту, прави је пример како је, уз помоћ проналажења и анализирања отворених података, могуће направити квалитетну медијску репортажу која води у значајне политичке промене.

Њихов извештај о замрзавању финансијске подршке за старија лица и особе са инвалидитетом, испраћен је у свим фазама – од почетка, па до неуспешног договора о систему расподеле новца и накнадном нестанку значајних средстава. Он је подстакао Владу Кеније да се усмери на то питање - ревидира програм и спроведе реформе за развој ефикаснијег, поузданијег и транспарентнијег процеса расподеле средстава.

Како је, нажалост велики број података је и даље затворен, медији могу да помогну на још један важан начин – они могу да буду кључна карика у кампањи за отварање ових података.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи