Читај ми!

Bелики број општина и даље игнорише захтеве приспеле путем Портал еУправа

15.06.2016 11:47

Поводом великог броја необрађених захтева које су грађани, путем еУправе упутили општинама и градовима, Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу сазвао је хитан састанак са начелницима 29 општина и градова које имају услуге на Националном порталу.

Стојановић је на састанку истакао да је недопустиво да се, и поред уступања бесплатног сервиса и подршке, државне институције представљају као сервис грађана и привреде, а заправо игноришу захтеве грађана приспеле путем Портала.

„Национални портала осмишљен је тако да грађанима, али и запосленима у општинама у Србији, уштеди време и донесе већи комфор. еУправа значи већу транспарентност и ефикасност, и смањује могућност корупције“, истакао је директор Дирекције за електронску управу и додао :

„Очигледно је да су се неке локалне самоуправе боље организовале од осталих, у пружању електронских услуга грађанима. Због тога је важно да препознамо потешкоће са којима се сусрећу приликом рада на Порталу, као и начине да их превазиђу. Општине и градови морају да покажу висок степен одговорност и ажурности, а Дирекција је ту да им пружи сву потребну подршку.“

Иначе, према прикупљеним подацима Дирекције за електронску управу, грађани су, у првој половини 2016. године, путем Националног портала еУправа послали укупно 2.108 захтева општинама и градовима на територији Србије, од чега је 1.592 обрађено, 172 заведено, 129 одбијено, а 215 их још увек није у процесу обраде.

Град Београд налази се далеко испред других општина са чак 1.099 приспелих и 1.088 обрађених захтева. За њим следе Ниш са укупно 516 и Панчево са 166 online упита. Иако овогодишњи подаци, са једне стране указују на висок ниво одговорности и ажурности поједниних општина, забрињава и релативно велики број оних који од почетке године нису обрадили ни један захтев приспео путем Портала, попут Крушевца, Деспотовца, Ужица, Врања, Зрењанина, Вршца, Ваљева, Зајечара, Пријепоља, Неготина, Косијерића, Александровца.

Радни састанак организован је у циљу унапређења електронске управе на локалном нивоу - идентификације најоптималнијих механизама и услова за ефикасно пружање услуга на Порталу еУправа. На њему су изнети предлози за могуће видове подршке локалним самоуправама које имају тешкоће у остваривању обавеза из своје надлежности.

На састанку је представљена и иницијатива за унапређење електронске услуге на локалном нивоу базирана на оценама усаглашености веб презентација локланих самоуправа са „Смерницама за израду веб презентација органа државне управе, органа територијалне аутономије и локалне самоуправе в 5.0“


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи