Читај ми!

Нова електронска услуга - online пријава деце у вртиће грађанима Београда доступна од 9. маја

04.05.2016 13:25

Уместо у редовима и пред шалтерима, грађани Београда ће од 9. маја децу моћи да уписују у предшколске установе и уз помоћ интернета, путем Националног портала еУправа (www.euprava.gov.rs). Сва документа која су до сада била потребна за пријаву замениће један образац, а процес уписа биће једноставан и у потпуности бесплатан.

Online упис деце у предшколске установе настао је као резултат заједничког рада Министарства државне управе и локалне самоуправе, Дирекције за електронску управу, Града Београда, Министарства привреде – Централног регистра обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО), као и Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања – ПИО Фонда.

Оnline упис деце у предшколске установе само је једна у низу услуга које је Београд дигитализовао у последњих годину дана. Град је тиме је потврдио не само да брине о својим грађанима, већ и да предузима конкретне кораке, како би створио модерну, ефикасну и беспапирну администрацију за све Београђане. Још једном бих желела да похвалим њихов рад и захвалим им се на традиционално доброј сарадњи – истакао је Душан Стојановић, Директор дирекције за електронску управу при Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Он је додао да ће се процес предаје захтева за упис детета у предшколску установу преко Националног портала еУправа и портала Града Београда одвијати у два једноставна корака – попуњавање и слање пријаве. За слање захтева, како она каже, довољно је само да корисник отвори налог на Националном порталу електронске управе или интернет порталу Градске управе Града Београда (www.euprava.beograd.org.rs).

Синиша Мали, градоначелник Града Београда објаснио је да ће образац за упис детета у предшколску установу на територији Београда моћи да се преда и лично у предшколској установи, али без потребе да се уз њега прилажу друга документа. Даљи ток пријаве, како је истакао, тећи ће уобичајеним путем – после предаје захтева комисија коју има свака предшколска установа одлучиваће о захтеву за упис детета у вртић, без обзира на начин на који је пристигао.

Ова услуга намењена је категорији грађана којој је време посебно драгоцено – родитељима малолетне деце. Они више неће морати да изостају са посла или одустају од својих обавеза и планова, како би прибавили папире потребне за упис. Цео процес моћи ће да обаве уз помоћ рачунара и интернет конекције, кроз неколико једноставних корака. Ова услуга допринеће уштедама у буџету Града Београда, из ког се на годишњем нивоу издвоји новац за штампање више од 35.000 папира за упис деце у вртиће – рекао је Мали и додао да је услуга израђена уз помоћ постојећих ресурса Дирекције за електронску управу и да Град није коштала ништа.

Подсетимо, Национални портал постоји од 2010. године, а данас броји више од 300.000 активних корисника којима је на располагању око 300 услуга. Захваљујући сталном залагању људи из Дирекције електронску управу који контролишу рад Националног портала у 2015. години најављено је и потпуно укидање М4 обрасца, као и низ нових е-услуга које сарадњу грађана и привредног сектора са државом чине једноставнијом, комфорнијом и јефтинијом.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи