Читај ми!

Почео нов систем полагања возачких испита

04.01.2016 16:09

Прва група кандидата полагала је данас теоретски део возачког испита преко новог он лајн система рада, који подразумева комплетну дигитализацију свих тестова знања и искључује могућност злоупотреба приликом полагања.

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је присуствовао презентацији новог начина полагања возачких испита у ауто школи на Новом Београду, истакао је да је ово први пут у Србији да се возачки испити полажу електронски из једне просторије.

„Кандидати могу да приступају електронској бази питања која се налази на серверима Министарства унутрашњих послова. Реч је о база од 5.000 питања од којих се методом случајности генеришу испитна питања за кандидата, у зависности од категорије за коју полаже“, објаснио је Стефановић.

Министар полиције је указао да се у просторији из које се полаже налазе две сигурносне камере које су умрежене и које снимају, тако да се не може догодило да уместо кандидата испит полаже неко други.

Према његовим речима на овај начин потпуно је обезбеђено да тест полаже кандидат који га је пријавио, питања се генеришу методом случајности, а полагање је могуће само са конкретних рачунара ауто школе.

„Први пут кандидати могу одмах да провере да ли су положили испит, да ли су имали довољан број тачних одговора, дакле не морају да чекају прегледе тестова“, додао је Стефановић.

Кандидати, како је навео министар имају могућност увежбавања питања, али и могућност да испит пријаве од куће.
 
Указавши да овај систем омогућава интегритет, брзину и представља корак даље у  електронској управи, Стефановић је навео да ће систем бити умрежен и са другим министарствима и институцијама тако да неће бити могуће да кандидат полаже испит уколико није прошао прописани број теоријских часова или уколико постоји забрана коју је изрекао неки други државни орган.

Сем полагања испита, како је рекао, систем ће онемогућити и регистрацију возила уколико постоје законске препреке.

Захваливши се партнерима који су заједно са МУП-ом радили на овом систему, Стефановић је нагласио да ће сви подаци бити аутоматизовани и на најбољи могући начин заштићени на серверима Министарства унутрашњих послова.   

Министар полиције, осврнувши се на снежне падавине и лоше временске услове у Србији, апелова је на возаче да возе одговорно и пажљиво, да поштују ограничења, користе зимску опрему и да не возе под дејством алкохола.

Директор Дирекције за електронску управу  Душан Стојановић указао је да нови систем полагања доноси бројне предности и искључује могућност малверзације и коруптивних радњи, а кандидатима омогућава темељно знање и учење са више разумевања.

„Сигуран сам да ће пројекат на коме смо дуго, вредно и успешно радили у будућности имати нову генерацију одговорних и добро обучених возача“, рекао је Стојановић који се захвалио партнерима из Министарства унутрашњих послова на, већ традиционално доброј сарадњи и пожртвованости.

“Министарство унутрашњих послова разуме и користи све предности Националног портала е-управа. Дигитализација услуга овог ресора је пример најбоље праксе који  штеди време и новац грађана, привредног сектора, али и саме државе“, закључио је директор Дирекције.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи