Читај ми!

Српски национални Портал е-Управа као пример најбоље праксе

14.12.2015 13:26

Представници Белоруске делегације посетили су данас Дирекцију за електронску управу како би се упознали са функционисањем Националног портала е – Управа у Србији. Састанак је организован по препоруци канцеларије Програма уједињених нација за развој (УНДП) и недавно спроведене студије у којој је Електронска управа наше земље истакнута као пример најбоље праксе – у смислу функционалности и активног рада на измени закона у овој области.

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу  представио је члановима делегације Белорусије законодавни, финансијски и технички оквир Националног портала, и објаснио им конкретне кораке који воде увођењу функционалне, сврсисходне и безбедне е-Управе.

Дирекција за електронску управу

-е- Управа доводи до потпуне промене у функционисању државног апарата. Једино уз безрезервну подршку Владе, она може да се, од добре идеје, спроведе у дело. Реално је очекивати велики отпор државних органа, али он не сме бити изговор да се одустане од једног тако важног и великог задатка, попут имплементације е-сервиса. Важно је у самом старту инсистирати на јединственом Националном е-порталу и зауставити покушаје других државних органа да развијају засебне е - Управе, што је беспотребно - води ка нерационалном трошењу новца из буџета РС и одступању од једношалтерског система - истакао је Стојановић и затим се осврнуо на неке од најзначајнијих бенефита увођења е- Управе.

- Грађани и представници привредног сектора, захваљујући е- Управи своје послове према држави могу да обављају уз помоћ рачунара и интернет конекције, уместо у редовима и пред шалтерима. Они штеде своје време и новац, а исто чини и држава. Трошкови папира и штампе падају, а захваљујући већој транспарентности у раду, смањује се корупција, те се и по овом основу из државне касе се излива мање новца. Када се све ове чињенице предоче запосленима у државној управи, њихов отпор према увођењу е-Управе почиње да попушта – додао је директор Дирекције.

Делегација Белорусије се захвалила на свим информацијама и документима које им је Дирекција предала а директор Дирекције на препозмнатом труду и части да Национални Портал еУправа служи као добар пример и другим земљама.

Подсетимо, Национални портал е-Управа налази се на адреси www.euprava.gov.rs. Тренутно броји више 300.000 активних корисника, којима је на располагању око 550 различитих услуга. Портал данас сарађује са чак 60 општина и градова.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи