Читај ми!

Одржана конференција поводом обележавања дана е-Управе

10.12.2015 14:38

Јака и централизована електронска управа (еУправа) је темељ савремене државе и требало би да буде један од приоритета у развоју јавног сектора, јер повећава транспарентност институција и оптимизује њихов рад, смањујући трошкове и бирократију. На тај начин, еУправа отвара могућност за бројна јавно-приватна партнерства и, осим на државу, има позитиван утицај и на привреду и грађане, главни је закључак конференције „Е-управа као темељ савремене државе“, одржане поводом обележавања Дана еУправе. Конференцију су организовали Министарство државне управе и локалне самоуправе, Дирекција за електронску управу и Америчка привредна комора у Србији (AmCham), како би се оценили напори у развоју е-управе и одредили приоритети даљег развоја, првенствено у складу са потребама привреде.

Скуп је отворила потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и нагласила да је опредељење Владе Републике Србије да буде сервис грађана и привреде, те да је даљи развој е-управе неопходан за оптимизацију и државне администрације и даље унапређење услова пословања. У том погледу, она је изнела да се ускоро очекује и усвајање Стратегије еУправе, увођење еПисарнице, као и измене Уредбе о електронско-канцеларијском пословању. Потпредседница је најавила и пројекат „Бебо, доброшла на свет“, који ће, од 1. марта 2016. године, омогућити родитељима да обаве, још из породилишта, на једном месту, све потребне административне процедуре за регистрацију и осигурање детета.

Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу искористио је прилику да се захвали партнерима конференције: „Веома смо поносни што смо на данашњој конференцији окупили велики број представника институција и компанија који су најпозванији да дају конструктивне предлоге о побољшању Националног портала е-управа. Резултат овог скупа биће креирање нових, сврсисходних државних е-сервиса, те ће грађани послове због којих су досад морали да чекају у редовима испред шалтера, убудуће моћи да обављају са својих рачунара“. Стојановић је истакао да је визија Дирекције за еУправу јединствена „магистрала података“ у 2017. години, која треба да повеже све базе података на један систем, и тако највише допринесе комфорнијем животу грађана и привреде.

Дирекција за електронску управу 

„У последњих десетак година, направљено је неколико важних корака у области е-управе, али потребно је учинити додатне напоре како би се успоставила стална комуникација и размена података државних органа и достигао жељени квалитет и обим електронских услуга“, напоменуо је Зоран Петровић, председник Управног одбора AmCham-а. Петровић је нагласио да је потребно ојачати административне и инспекцијске капацитете ресорних органа и што пре наћи механизам за повезивање пројеката е-управе у јединствен систем, кроз успостављање „функционалне сервисне магистрале свих државних институција“. Резултати анкете које је за потребе конференције међу својим чланицама спровео AmCham показали су, између осталог, сагласност представника компанија чланица око чињенице да би увођење нових е-сервиса и отвореност података у значајној мери утицали на квалитет њихових услуга и производа.

Скупу се обратио и заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић, који се захвалио Дирекцији на израђеном Каталогу услуга, на основу кога грађани и привредници послове са Градом сада обављају брже, лакше и јефтиније. Младеновић је Каталог симболично вратио Дирекцији за еУправу у нади да ће га применити и друге општине у Србији. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је да је чланицама тог удружења значајно да се еУправа развије, јер како је навео то ће смањити административне препреке и уз помоћ савремених информационо-комуникационих технологија омогућиће бржи раст привреде.

У дискусијама су, поред представника компанија и релевантних институција, учествовали и гости из иностранства, који су говорили о значају функционалне е-управе за приватни сектор, али и могућностима сарадње приватног сектора и државе на даљем развоју е-управе. Кроз разговор о open data на темељима mGovernment решења, окупљени су сазнали колико су отворени подаци значајни, не само за пословање приватног сектора и државе, већ и за грађане Србије, као крајње кориснике.

Једино јединствен рад државних органа и институција може да допринесе даљем развоју еУправе, који би био додатно убрзан отварањем података државних органа и развојем мобилних сервиса, истакнуто је током изношења закључака у завршном делу конференције, који ће служити као препорука за даљи развој е-сервиса кроз сарадњу Дирекције за електронску управу, Владе Србије и приватног сектора.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи