Читај ми!

М-4 образац одлази у заборав

29.10.2015 13:26

М-4 образац ускоро одлази у заборав! Захваљујући сарадњи Дирекције за електронску управу и ПИО фонда, документ за утврђивање стажа осигурања, зараде и висине уплаћених доприноса, државне институције ће размењивати између себе, без потребе да га грађани одлазе на шалтере и сами прибављају.
Новине које се односе на М-4 образац биће само први корак ка потпуној дигитализацији услуга ПИО фонда. Уместо у редовима и пред шалтерима грађани ће, захваљујући најављеној сарадњи, све услуге које Фонд нуди моћи да користе у потпуности online – путем Националног портала еУправа.

- Заједно са партнерима из ПИО фонда радимо на томе да грађани, осим оних који на томе не инсистирају, не долазе у контакт са овим документом. То, примера ради значи, да родитељи који желе да упишу дете у вртић, више неће морати да проводе сате и сате пред шалтерима у Немањиној улици, чекајући да им се изда М-4 образац. Оног тренутка када аплицирају за неку од предшколских установа, ПИО ће овај документ аутоматски послати надлежним институцијама, без потребе да родитељи то сами и физички обаве, као што је то до сада био случај – истакао је Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу.

Стојановић је потврдио да ће сарадња Дирекције и ПИО бити дугорочна и стратешка и да за циљ има потпуну дигитализацију свих услуга Фонда.

- Постављање услуга ПИО фонда на Национални портал еУправа носи бројне бенефите, како грађанима, тако и привредним субјектима. Уместо пред шалтерима, они ће моћи да у потпуности online - уз помоћ рачунара и интернет конекције - обаве све послове према ПИО, без чекања у редовима и без физичког одласка на шалтер – додао је Стојановић.
Национални портал еУправа доступан је на адреси www.euprava.gov.rs. Основан 2010. године, данас броји више од 300.000 активних корисника који на располагању имају 550 различитих услуга. еУправа је најједноставнији начин да се смање редови, избегне корупција, а повећају транспарентност и ефикасност у раду. Упркос одсуству закона који регулишу област електронске управе, као и мањку финансијских средстава, број градова и општина, као и грађана и пословних субјеката - корисника Портала, непрекидно расте.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи