Читај ми!

Подаци државних институција на Националном Порталу еУправа

25.06.2015 18:23

Постављање база отворених података државних институција на Национални портал еУправа, званично је почело активирањем услуге „Преузимање регистра лекова и медицинских средстава“,кроз развијену мобилну апликацију која покрива целу базу лекова који су регистовани на тржишту РС са упутством за пацијенте, информацијама о леку, врсти паковања, итд. Концепт отворених података (Open Data) предвиђа слободан приступ свим подацима и информацијама које прикупљају државни органи - њихову употребу и модификацију.

Значај отворених података огледа се у већој транспарентности, ефикасности, бољем пружању јавних услуга а самим тим и расту економских и социјалних вредности.

Улога државе је да олакша пословање и обезбеди бржи развој привреде, што доноси отвореност података које пружају њене институције. Базе отворених података различитих државних институција ускоро ће бити доступне на порталу еУправа. То значи да ће привредни субјекти, моћи да користе отворене податке за обраду и развој нових услуга. На тај начин долази се до озбиљних уштеда времена и новца, као и до побољшања пословања – објашњава Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу. Планирано је да се у наредна три месеца на Порталу нађе још најмање неколико сетова отворених података из различитих области као што је здравље, образовање, заштита природне средине, метеоролошки подаци, итд. Он је додао да према проценама Светске банке отварање података на нивоу Европске уније би повећало пословну активност и до 40 милијарди евра годишње, а процена је да 80% укупне користи добијају директно грађани, пословни сектор и инвеститори.


Агенција за лекове и медицинска средства Србије, омогућила је дневно преузимање ажурног регистра лекова и медицинских средстава преко портала еУправа. Директор Агенције, Спец.др.мед. Саша Јаћовић је тим поводом изјавио како је овa институција препознала значај ове иницијативе и међу првима се укључила у исту да би пре свега омогућила пацијентима и здравственим радницима лакши и бржи приступ неопходним подацима о безбедној и рационалној употреби ових производа, као и помогла другим службама и наравно, привредницима који делују у области лекова и медицинских средстава. Овакве информације, истакао је Др. Јаћовић, додатно појачане кроз сервисе као што су претраживање регистрованих лекова и медицинских средстава и издатих сертификата, помажу и праћење и реаговање нежељене реакције на лекове и медицинска средства, или пак идентификовање лажних медицинских производа, а значајно олакшавају рад привредним субјектима у овој области, и све то како би се постигло боље здравље наших грађана.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи