Читај ми!

Резултати студије Уједињених нација - Национални Портал еУправа Републике Србије други најразвијенији у региону

10.06.2015 11:00

БЕОГРАД, 10.ЈУН 2015. 

Студија Уједињених нација, чији су резултати представљени на РеСПА регионалном састанку, Србије, Цене Горе, Босне и Херцеговине и Албаније, који је отворен данас и трајаће до 12. јуна у просторијама Дирекције за електронску управу, показала је да је по индексу развијености еУправе Република Србија на другом месту.

На првом месту, односно са највишим индексом развијености националног портала у региону од 0,6346, налази се Црна Гора. Србија је са нешто мањим индексом од 0,5472 заузела друго место, док се иза ње налазе Албанија и БиХ са стопом развоја од 0,5046, односно 0,4707.

„Стратегија еУправе за период од 2015. до 2018. године подразумева развој и имплементацију великог броја нових услуга. Кроз неколико дана грађани ће моћи да вежбају и полажу теоријски део возачког испита преко нашег портала. Такође, биће у прилици и да провере своја дуговања према Пореској управи. Интензивно радимо и на развоју услуге за онлине добијање грађевинске дозволе– што ће једну од до сада најкомпликованијих процедура учинити лагодном“ – изјавио је на отварању састанка Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу.

Он је истакао да се у наредном периоду очекује и доношење Закона о електронској управи, као и Закона о јединственом регистру грађана.

„ Добар законски основ је најбитнији предуслов за модерну и функционалну еУправу сваке земље. Милион регистрованих возила преко нашег портала говори да грађани имају потребу за квалитетним националним онлине сервисом. На нама је да обезбедимо законски оквир за његово функционисање“ – додао је Стојановић.

Национални Портал еУправа се налази на адреси www.euprava.gov.rs . Тренутно броји више од 260.000 корисника који на располагању имају око 300 услуга. Приступ порталу је бесплатан и отворен за све грађане Србије, а сналажење је лако и прилагођено људима са основним познавањем рада на рачунару.

РеСПА је међународна организација, основана са циљем јачања регионалне сарадње у области јавне управе на Западном Балкану. На регионалном састанку ове организације, који се тренутно одржава у Београду, биће представљена стратегија развоја еУправе Србије од 2015. до 2018. године. Гости су припадници делегација из Црне Горе, Албаније и Босне и Херцеговине.

Хрватски новинари похвалили рад Националног портала еУправа Србије

Новинари хрватског портала „Јутарњи“ недавно су оштро критиковали рад еУправе у овој земљи. Они су написали да је прибављање електронског сертификата и читача картица за приступ њиховом националном порталу прескуп и да за узврат нуди само једну услугу. Као пример функционалне еУправе, навели су управо Србију, са више од 214 online услуга.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи