Читај ми!

еУправа држави штеди милионе евра

15.05.2015 09:17

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић одржао је данас, у оквиру семинара „Србија пред вратима дигиталног света“, предавање о раду националног портала еУправа, уприличено за припаднике медија из целе Србије.

"Важно је да и медији и грађани разумеју суштину рада еУправе. Она је заправо еШалтер-посредник између грађана и привредних субјеката, са једне и државних управа и локалних самоуправа, са друге стране. Квалитет услуга које се нуде на порталу, зависи искључиво од оног ко те услуге нуди. Ми свакако грађанима нудимо бескомпромисну сигурност у смислу да су сви лични подаци које су нам поверили безбедни и кодирани" – објаснио је на почетку свог излагања Стојановић.

Први човек Дирекције за електронску управу истакао је да је, иако постоји закључак Владе Србије да све државне управе и локалне самоуправе имају обавезу да сарађују са еУправом, неопходно брзо и ефикасно доношење Закона о електронској управи, Закона о јединственом регистру грађана, као и његова имплементација.

"Ми у овом тренутку никога не можемо да присилимо да ради са нама. Нов и модеран Закон о електронској управи ће ближе одредити сарадњу државних субјеката са нашим порталом и она ће недвосмислено постати обавезна. Ништа мање је важно доношење Закона о јединственом регистру становништва, захваљујући ком би, уместо постојећих 30 до 50 база требало да постоји само један обједињен регистар грађана" – истакао је Стојановић.

Он се осврнуо и на бројне предности рада националног портала еУправа како за грађане, тако и за државу.

"Уместо чекања у редовима, грађани захваљујући порталу све послове са државом могу да обаве уз помоћ само једног „клика“ мишем. Трошкови су мањи за њих, али и за државу која преко еУправе може да уштеди милионе евра на годишњем нивоу. Не само да су трошкови самог е-пословања мањи, већ је транспарентност рада толико велика да могућност за корупцију готово и да не постоји. У овом тренутку, само због разних малверзација приликом регистрације возила, држава годишње изгуби око 20 милиона евра". – рекао је Стојановић и изразио уверење да ће до 2017, еУправа у Србији бити на нивоу најефикаснијих европских и светских портала овог типа.

Портал еУправа Републике Србије представља централно место електронских услуга јавне управе за све грађане и привреду, и објављен је на адреси www.euprava.gov.rs . Портал је јавности доступан од јуна 2010. године, од када се континуирано одржава, развија, и технички унапређује.

Семинар „Србија пред вратима дигиталног света“ организован је под покровитељством Америчке Амбасаде у Београду и Асоцијације медија – компанијом News&Consulting, са циљем едукације припадника медија о значају и примени информационо-комуникационих технологија.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи