Читај ми!

Сремска Митровица и Лозница награђене за напредак у еУправи

05.05.2015 15:00

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Жељко Ожеговић посетио је данас челнике локалних самоуправа Сремскa Митровицa и Лозницa и том приликом им уручио по три комплета рачунарске опреме као награду за постигнуте резултате на пољу еУправе, али и као подстрек за даљи квалитетан рад. У име локалних самоуправа награде су примили градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић и градоначелник Лознице Видоје Петровић. Свечаним уручењима рачунарске опреме присуствовао је и Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу, органа у саставу МДУЛС.

Ожеговић је прво боравио у Сремској Митровици и том приликом изјавио да је реч о локалној самоуправи која је од 2010. године на националном Порталу еУправа увела највећи број електронских услуга и поручио да је важно разумети захтеве грађана који у време развоја интернета и мобилне телефоније траже брже и ефикасније услуге.

Direkcija za elektronsku upravu

„Циљ реформе државне управе је да постане транспарентна, ефикаснија и јефтинија. Примера ради, на годишњем нивоу преко електронске регистрације возила којом се спречава фалсификовање уплатница, држава уштеди 20 милиона евра.“, нагласио је државни секретар и додао да електронски сервиси омогућавају грађанима да прескоче шалтере, чиме се смањује могућност корупције и враћа поверење у локалне самоуправе. Он је притом најавио да ће представници Министарства посетити општине у којима еСервиси нису довољно развијени, како би се видело на који начин им се може помоћи.

Председник општине Сремска Митровица Бранислав Недимовић захвалио се представницима Министарства на добијеној опреми, додајући да је то "иницијална каписла" за још бољи рад локалне самоуправе.

Direkcija za elektronsku upravu

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић рекао је да та дирекција жели да помогне да се локалне самоуправе стандардизују, када је реч о увођењу еСервиса.

"Смернице за израду веб презентација државних органа и локалних самоуправа су први корак како би се општинама помогло да израде сајтове на квалитетан начин, чиме се грађанима омогућава да све потребне информације пронађу на тим сајтовима", рекао је Стојановић и најавио рад на изради јединственог регистра свих грађана Србије.
Жељко Ожеговић је након Сремске Митровице посетио и Лозницу где је истакао: "Сигуран сам да су грађани задовољни када чују да је њихова општина увела бројне нове сервисе који им омогућавају да лакше и брже заврше њихове послове и да то буде јефтиније". Уз то је додао да Србију чека озбиљан пут на приступању ЕУ која управо потенцира реформу државне управе и јавне администрације.

Ожеговић је нагласио да је неопходно креирати одговарајући законски амбијент који подразумева измене закона о државној управи и државним службеницима, као и доношење закона о електронској управи, регистрима, архивској грађи...

"Спремни смо да идемо у том правцу и да у наредних неколико година направимо добре почетне основе за развијену еУправу", рекао је Ожеговић и додао да очекује ускоро усвајање Стратегије развоја еУправе и Акционог плана од 2015. до 2018. године.

Он је поручио представницима града Лознице да је освојена награда подстрек да наставе да раде истим интензитетом и да буду пример другима. "Морамо да следимо захтеве грађана, да нам управа буде боља и ефикаснија. Не можемо да имамо добру администрацију без квалитетне еУправе која је један од кључних сегмената на путу ка ЕУ", рекао је Ожеговић.

Direkcija za elektronsku upravu

Председник општине Лозница Видоје Петровић изразио је захвалност Министарству на додељеној опреми истакавши да Лозница представља пример добре праксе. Како је нагласио, циљ локалне самоуправе и јесте да све активности и ресурсе стави у функцију потреба грађана.

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић истакао је да се Лозница годинама налази на мапи еУправе као стабилан партнер на кога министарство може да се ослони.

"Суштина еУправе је да пружи квалитетан сервис у сваком тренутку, тако смањујемо гужве, смањујемо администрацију и штедимо новац. Лозница је то препознала", закључио је Стојановић.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи