Читај ми!

Одржана је прва еОлимпијада еУправе

28.10.2014 17:19

Досадило вам је да чекате у редовима на шалтерима општинских и градских управа? Списак општина у којима сте морали да чекате у реду од данас се смањује.

Како би се повећао број општина, које пружају своје услуге електронски на Порталу еУправа и повећао број грађана који користе те услуге, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Дирекција за електронску управу уз подршку Факултета организационих наука у Београду организовали су такмичење под називом „Олимпијада еУправе“.

Олимпијаду еУправе је отворила потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички. Том приликом је уручила награде до сада најбољим општинским и градским управама у овој области, Лозници и Сремској Митровици.

Национални Портал еУправа је објављен и доступан јавности од јуна 2010. године и од тада се континуирано одржава, развија кроз нова техничка унапређења и функционалности.

Direkcija za elektronsku upravu

Тренутно своје услуге путем портала еУправа нуди 116 органа државне управе и локалне самоуправе, и укупно је до сада поднето 1 000.000,00 захтева. Има и локалних самоуправа које нису схватиле значај и предности овог систем, иако за то немају никаквих трошкова, а увођење би донело користи и за грађане и за саму администрацију.

Direkcija za elektronsku upravu

На такмичењу ”Олимпијада еУправе” пријавило се 34 јединице локалне самоуправе и Управа за заједничке послове органа територијалне аутономије.

Поред многих које су већ имплентирале услуге на Порталу, посебно би издвојили нове општинске и градске управе, које ће по први пут генерисати услуге на Портал еУправе и својим грађанима омогућити лакше остваривање својих права путем Интернета:

Владичин Хан, Бојник, Прибој, Александровац, Нова Варош, Врњачка Бања, Бач, Стара Пазова, Неготин, Косјерић и Тутин.

Међутим, по први пут ће и београдске општине поставити своје услуге на Национални Портал еУправа и то: Нови Београд, Врачар, Звездара, и Стари Град, затим градови: Панчево, Нови Сад, Смедерево, Ниш, Крушевац, као и Градска управа Београд, те Управа за заједничке послове покрајинских органа.

Сваки од ових органа креирао је од 15-20 електронских услуга за грађане и привреду које су од сутра доступне на Националном порталу еУправа www.euprava.gov.rs .

"Електронска управа је најсигурнији начин да се смање редови, трошкови, у доброј мери смањи корупција, појача транспарентност и ефикасност у раду", рекла је потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички. Похваливши најбоље еОпштине које учествују на Олимпијади еУправе, Удовички је поставила питање како је и даље могуће да постоје јединице локалних самоуправа које данас нису овде и којима још увек није јасно да им треба релативно мало прилагођавања, мало трошкова да би заузврат остварили велике уштеде и што је најважније олакшали животе својих суграђана".

Она је нагласила да ће ово Министарство дати све што је у његовој моћи да подигне свест јавности о предностима коришћења портала еУправа и да представници општина које данас нису присутне, буду ту следеће године". Удовички је позвала грађане да то захтевају од својих јединица локалних самоуправа, а њихове представнике да извуку максимум из портала, како би грађани могли са минимум напора, а са највише ефикасности и транспарентности добију шта им треба.

Потпредседница је најавила да ће се до краја године направити нацрт Стратегије о увођењу еУправе, која ће обухватити и формирање неопходних регистара о грађанима, адресама и својини". Упоредо, Министарство има инструменте као што је употреба портала, који може озбиљно да унапреди ниво сервиса, закључила је потпредседница српске Владе.

Данас је у оквиру такмичења ”Олимпијада еУправе” потписан меморандум о дугорочној сарадњи између Дирекције за електронску управу и Факултета организационих наука у Београду. Споразумом је прецизирано да ће студенти као праксу имати генерисање услуга на националном Порталу еУправа, као помоћ општинским и градским управама.

Победник такмичења ”Олимпијада еУправе” ће бити проглашен тек после 4 месеца праћења рада органа који се пријавио на такмичење. Онај орган који, сходно броју становника, креира највише услуга и обради највише захтева ће бити победник и добиће вредну награду.

Велики проблем код развоја еУправе је непостојање чврстих механизама координације који би омогућили хармоничан развој и функционисање електронске управе. Без тих механизама развој зависи од степена разумевања и добре воље појединих органа, што доводи до успореног развоја.

За даљу модернизацију државне управе неопходно је обезбедити да се сви органи државне управе и јединице локалне самоуправе укључе на Национални Портал еУправа.

На позив се одазвало само 35 од 169 локалних самоуправа, што јесте показатељ недовољне свести и воље да се сарађује. Не постоји Закон којим би им то прописао као обавезу.

Direkcija za elektronsku upravu

еУправа је катализатор демократизације друштва и реформе државне управе и без њене употребе на свим нивоима не постоји суштинска реформа државне управе. Дирекција за електронску управу и Министарство државне управе и локалне самоуправе ужурбано ради на подизању свести свих актера јавне управе о значају коришћења националног портала.

Коришћењем Портала еУправа грађанима је омогућена лакша комуникација са државним органима и јавном администрацијом, једноставније проналажење докумената и подношење захтева и пријема решења и осталих докумената.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи