Читај ми!

Седам година постојања националног Портала еУправа

10.06.2017 12:17


ВИШЕ ОД 750.000 КОРИСНИКА И 800 УСЛУГА


Портал еУправа овог месеца обележава седам година рада током којих је, са више од 750.000 активних корисника и 800 електронских услуга различитих државних органа, постао један од највише коришћених и најпосећенијих националних портала.


Од оснивања до данас грађани су више од три и по милиона пута искористили различите услуге Портала. Надалеко најпопуларнија, са око два милиона коришћења, била је регистрације возила, а одмах иза ње, са 750.000 коришћења, нашла се услуга Заказивање термина у полицијским станицама. Више од 250.000 корисника поднело је захтев за нову здравствену књижицу преко Портала, и то је уједно и прва услуга која је омогућила да се документ шаље на кућну адресу и тако потпуно заобиђе одлазак на шалтер.


Током ове године унапређени су и системи унутар државне управе и локалне самоуправе. Почетком јуна лансирана је нова функционалност Портала еУправа, развијена за све шалтерске раднике унутар система - еЗУП.


„Применом услуге еЗУП, којом је повезано првих шест највећих база података у Србији, државне институције ће најзад моћи брзо и ефикасно да размењују податке између себе, а грађани више неће бити њихови курири. еУправа ће добити нове могућности и шира овлашћења да развија унапређене и корисне бесплатне сервисе за све грађане Србије“, каже Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу и додаје:
„Процењује се да ће примена еЗУП-а грађанима Србије уштедети више од пет милиона сати које би провели у редовима и пред шалтерима, и око милион радних сати државним службеницима. Захваљујући овој услузи Портала, грађани ће бити ослобођени плаћања бројних такси, што ће им на годишњем нивоу уштедети око 750 милиона динара.“


Важно је напоменути да се, у ери борбе против сиве економије, еУправа показала као један од најефикаснијих алата за сузбијање и спречавање корупције, и као канал којим се лако и прецизно прате токови новца и услуга. До сада се преко Портала, на име административних такси, у државну касу слило више од 100 милиона евра.
Подсетимо, Србија је у септембру прошле године направила скок од чак 30 места на глобалној ранг листи електронских управа – чланица Уједињених нација, и сада се налази на високој 24. од укупно 193 позиције. То је најбржи раст забележен у последње две године у Европи. Национални Портал еУправа добитник је престижне награде „The European IT Excellence Awards 2011“. Хвала на поверењу!Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи