Читај ми!

350.000 нових корисника и 160 нових електронских услугана националном Порталу еУправа у 2016. години

19.01.2017 10:00

Број налога на Порталу еУправа током 2016. године увећан је за рекордних 145 одсто - са 350.000 нових, овај сајт тренутно броји више од 590.000 активних корисника. У претходних 12 месеци креирано је 160 нових, уз које је у овом часу, на Порталу допступно 710 различитих услуга које оглашавају 143 државна органа.

У 2016. години најпопуларније су биле три нове е-услуге електронска замена старих здравствених књижица новим картицама здравственог осигурања, Пријава новорођенчета у породилишту (еБеба) и Онлине упис деце у вртиће. Уз њих грађани су национални Портал еУправа највише користили за прибављање извода из Матичне књиге рођених и уверења о држављанству, али и како би пријавили неки проблем надлежној инспекцији.

Електронска замена старих здравствених књижица новим картицама здравственог осигурања путем Портала еУправа, која је почела у новембру прошле године, оборила је све рекорде - за мање од три месеца ову услугу искористило је више од 200.000 грађана Србије.

Захтев преко Портала еУправа и услуге Онлине упис деце у вртиће, која је активирана у мају протекле године, поднело је око 10.000 родитеља са територије Београда. Најмање три документа која се набављају на различитим шалтерима, заменио је један образац.

Пројекат “Бебо добродошла на свет” (е-беба), захваљујући којем родитељи у породилишту могу да пријаве новорођенче, током 2016. заживео је до краја 2016. године у 47 породилишта у Србији а данас се ова услуга обавља у свим породилиштима у нашој земљи. До данас је овим путем пријављено више од 16.000 беба и укинуто је око седам различитих папира.

„У наредној години наставићемо да радимо на пуној примени новог Закона - умрежићемо шест државних институција. То ће резултирати укидањем скоро седам милиона папира годишње, које су грађани до сада преузимали са разних шалтера“, рекао је Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу.

О НАЦИОНАЛНОМ ПОРТАЛУ еУПРАВА: Национални Портал еУправа јавности је доступан од јуна 2010. године, као најједноставнији начин да се смање редови, избегне корупција, а повећају транспарентност и ефикасност у раду. Упркос одсуству закона који регулишу област електронске управе, као и мањку финансијских средстава, број градова и општина, као и грађана и пословних субјеката - корисника Портала, непрекидно расте. Од самог оснивања, Дирекција за електронску управу била је домаћин, организатор и гост бројних конференција на тему развоја ИТК. Данас је један од кључних носилаца информатичког развоја у Србији.


Пошаљи на:  


Право коментарисања имају само регистровани корисници. Регистрацију можете извршити на страници Регистрација


Коментари

категорије

aрхива

Тражи